Home-Server Kuruyorum — 1. Gun | VPN secimi ve LVM ile Disk Management

Mert Bingöl
4 min readMay 1, 2023

--

Home-server kurmamdaki sebep, sysadmin skillerimi geliştirmek istememdi. Bir şeyleri okuyarak veya izleyerek öğrenemeyeceğinizin garantisini verebilirim. Zira kendi kendinize bir proje seçip onu hayata geçirmeniz, sizlere bin sayfalık dokümanlardan ve 100 saatlik eğitimleri bitirmenizden daha çok bilgi birikimi kazandıracaktır.

Ben bu öğrenme biçimime “kafa-üstü-giriş” diyorum. “Bu projeden önce x konularını öğrenip sonra bunu yapayım” demek yerine projeyi yapmaya çalışıp kendimi işin içine kafa üstü sokuyorum. Ayrıca bu yol bizlere daha akılda kalıcı bir öğrenim biçimi sunuyor.

Benim yapmak istediğim proje ise, evde mini bir cloud sistemi çalıştırmak. Ayrıca bu süreçte birçok şey daha öğreneceğim. Örneğin, daha fazla alan gerekeceğinden lvm ile disk yönetimi yapmam gerekecek veya dışarıdayken de ev içerisindeki ağa erişip geliştirmelerimi yapabilmek adına home-serverıma bir VPN servisi kurmam gerekecek.

Unutmayın ki buradaki amaç bu projeyi bitirmek değil, bu projeyi yaparkenki süreçte öğreneceğim şeyler. Yani sizler de bir proje seçeceğiniz zaman sunacağı hizmet çok saçma bile olsa, onu geliştirirkenki süreçte çok şey öğreneceğinizi düşünüyorsanız, “kafa-üstü” girin kardeşim.

Söylemek istediğim şeyler bu kadar idi.

Giriş

İlk olarak serverıma bir VPN servisi kurmam gerekiyor. Çünkü her zaman evde olmayabiliyorum ve bu geliştirme sürecinde evde olmasam bile dışarıdan ev ağıma erişip geliştirmelerimi yapabileceğim.

VPN kısmını ilk başta kendim mi yazsam dedim ama sonra DevSec bilgime güvenmedim ve ne olur ne olmaz deyip, Wireguard adındaki muhteşem VPN servisini kullanmaya karar verdim.

OpenVPN ile hallederim demiştim ama Wireguard’ın sunduğu şeyler beni daha çok cezb etti.

OpenVPN vs WireGuard

Hız ve güvenilirlik benim için önemli olduğundan dolayı WireGuard’i seçme gereği duydum. Sizler ihtiyacınıza yönelik bir şekilde istediğiniz VPN servisini kullanabilirsiniz. Lakin open-source kullanmanızı öneririm.

İşletim sistemi için çok bir şey konuşmaya gerek olmadığından dolayı detaylarına girmeyeceğim, lakin serverımda kullanmış olduğum işletim sistemi: Ubuntu 22.04.02 LTS Server.

SSH kurulumları, bla bla bunları geçiyorum, internetten bakın buna da. Zira burada yazdığım şeyler birer eğitim değil, sadece girmiş olduğum bu süreci klavyeye almak istedim.

Disk Management

Şimdi ilk olarak server kurulumunda next,next ve next yaptıysanız LVM ile minik bir ayar yapmamız gerekiyor. Örneğin, benim serverımda 100gb bir disk varken 45gb kullanabiliyorum. Bunun sebebi LVM’in doğru bir şekilde yapılandırılmamasındandır:

vgdisplay komutunu kullanarak diskimizi ne kadar genişletebileceğimizi görelim:

simetri takintisi olanlar kriz geciriyor suan

Görüldüğü gibi 45GB’lık bir boş alanımız varmış. Ve ben LVM sayesinde sadece birkaç komut ile boşta duran bu alanı diskime dahil edebiliyor olacağım. Eğer LVM olmasaydı bu işlem için oldukça uğraşmam gerekecekti. (LVM için bir kaynak: https://www.cozumpark.com/lvm-yonetimi-ve-yapilandirmasi-bolum-1/)

Yaptığım işlemleri çok fazla açıklamayacağım çünkü zaten bir siteden bakarak yapıyorum. Bu sebeple oradan bakarak yazmayı etik bulmadım ve uyguladığım adımları görüntüleyebilmeniz için yine bir link bırakıyorum: https://oflazoglu.org/2019/07/lvm-resize-lvm-disk-genisletme/

Portable ile ilgili olanları boşverin. `pvresize /dev/sda2` bu satırdan başlayın.

pvresize /dev/sda komutu ile set edeceğim diski seçiyorum:

Ardından lvextend komutu ile diskimin tamamını kullanması için gerekli parametreleri veriyorum. Lakin burada dikkat etmeniz gereken bir husus var ki o da vgs ve root lvs'nizin adını öğrenmeniz gerekiyor. Bunu da terminale lvs yazarak görüntüleyebilirsiniz:

VG ve LV isimlerimizi öğrendiğimize göre şimdi sıra tüm free alanını diske dahil etmekte. Bunu ise “lvextend -l +100%FREE /dev/ubuntu-vg/ubuntu-lv” komutu ile yapacağız. Tabii, “ubuntu-vg” ve “ubuntu-lv” kısmı az önce anlattığımız “lvs” komutu ile gösterilen isimlerle ilk başa VG ve sonra da LV gelecek şekilde değiştirilmeli.

Görüldüğü üzere işlem başarıyla tamamlandı. Şimdi ise disk boyutumuzu vgdisplay ile kontrol edelim:

Evet, işlem başarılı bir şekilde tamamland ve 45GB’lık alanımızı 91GB’a yükselttik.

NOT: WireGuard Kurulumunu bir sonraki yazıda yapacağım.

--

--